Velkommen til LARDAL

Svarstad kirke

I motsetning til mange andre kirker i landet, skinner det virkelig av kirken i Svarstad. Den ble restaurert for 13 år siden, og fikk nytt tak i fjor. Husker jeg ikke feil var det en donasjon fra en av bygdas innbyggere som gjorde det mulig.

Langkirken er bygd av grovt, laftet tømmer i 1657, men det antas at det har stått kirke her siden slutten av 1100-tallet. Så gamle spor finner man ikke ikke synlig i dag, men noen av gravplatene i jern minner om tidligere tider likevel. Det er en stund siden det var naturlig å skrive Laurdal, og formuleringer og skrifttype skaper et lite kikkhull tilbake i historien.

Altertavlen er fra 1664, men våpenhuset og tårnet kom først til i 1866-67. Orgelet er fra 1980 og ble montert av Nils Hammarberg fra Gøteborg. Nord for kirken står en praktfull, gammel eik. Når man står foran inngangen forstår man plasseringen. Bygningen ligger med utsikt til ferdeselsårene både fra nord og sør, og på det høyeste punktet i sentrum av hovedbygda.

Vist 626 ganger. Følges av 4 personer.

Kommentarer

Kjenner noen til mer av historien til kirken hører vi gjerne fra dere :-)

Strålende. Takk for interessant informasjon.

Takk Hans Arne. Kanskje har noen mer å fortelle?

Døra var låst, men jeg fikk lyst til å ta en tur inn en dag med godt lys, og knipse interiøret. Sikkert bare å ringe kommunen for å få til det.

Sjur,skal det ikke bli idrettshall i nærheten av Svarstad kirke??

Jeg kjenner ikke detaljene der, men det er snakk om at det blir søkt om fritak for å bygge nærmere kirken enn et visst antall meter. Tror det dreier seg om et par meter bare i dette tilfellet. Skal sjekke litt. Tror ØP skreiv om det her om dagen.

Flotte bilder, og god lærdom. :) Har tenk tanken om å ta bilder av kirken flere ganger når jeg har vært på butikken, men hittil har det blitt med tanken.

Ser at NRK har en reportasje med videosnutt om samfunnshuset.

Takk Jan-Tore! Det var en opplysende link.

Etter å ha sett flere vakre bilder her fra Svarstad kirke, kom jeg på at jeg hadde et interiør bilde, tatt av bokhandler Joh. Preutz en gang for lenge siden. Kanskje på 20-tallet eller så.
I all fall, jeg finner det hyggelig “å dele” den vakre kirken med dere.

Takk Jan Einar. Jeg har som mål å få tatt noen interiørbilder fra kirken i høst/vinter.

Endelig tok jeg meg sammen og fikk tilgang innvendig. Lager et eget innlegg snart.

Om man sammenligner de 2 siste bildene, får vi lett inntrykk av de store forandringen som har blitt gjort innvendig. Undres om dette skjedde i “nyere” tid?

Etter skumlesing av en lenke i det nye innlegget var det på 50-tallet?

Kirken dukker jo opp på enkelte mer uvanlige postkort. Her kommer et som nå er over 100 år gammelt. I motivet dukker det også opp andre “objekter” som det kunne vært artig om en eller annen kunne gjenkjenne.

Svarstad kirke. Lardal. Fra postkort brukt 24.5-1912 Utlåner: J. T. Moholt. Fra Jan Einar Bredal fotosamling

Veldig interessant postkort. Takk Jan Einar. Jeg vet ikke noe selv som kan tilføre dette bildet mer historie, men kanskje leser andre dette og kan bidra?

Jeg har ellers hatt kontakt med kirkevergen nylig, og har en plan om å møte han og den historisk interesserte kantoren når høsten nærmer seg. Da får vi kanskje vite mer, og det kommer bilder fra de to andre kirkene i Lardal etterhvert.

Tillegg: Galleriet langs nordveggen ble visst fjernet i 1952.

Annonse

Nye bilder