Velkommen til LARDAL

Merkelig fenomen i Lardal.

Merkelig fenomen i Lardal.

I dag våknet folk mellom Steinsholt og Svarstad til et underlig syn! Mange jorder var dekket av snøballer av ulike størrelser, og det var vanskelig å forstå hva som hadde skjedd.

Arne Smukkestad forteller at han aldri har sett maken, og etter over 70 år på stedet bekrefter det jo at fenomenet er svært sjeldent, i alle fall her i distriktet. På de åpne jordene på Smukkestad ligger det tusenvis av små og store snøballer, og alle har et spor etter seg. De fleste har trillet i nedoverbakke, men mange har tatt seg en liten tur oppover også. Arne Smukkestad har ikke svaret på hva som kan ha skjedd, men at det er et meteorologisk fenomen er sikkert, og han ser ikke bort i fra at dette kan interessere fagfolk.

På en av nabogårdene møter jeg Bente Kongelf, og der i huset har dette blitt diskutert i dag, for maken har de aldri sett. Familien har kommet fram til en teori om hva som har skjedd. I går var det mildt før det begynte å regne. Regnet gikk over til sludd og snø etterhvert som det ble raskt kaldere. Antagelig har noe av nedbøren blitt liggende som små hagl oppe på snøen. Sist natt kom det en periode med virkelig kraftige vindkast, og det må ha fått fart på de små kulene som deretter har ballet på seg slik vi kjenner det fra snømannproduksjon.

At det blåste kraftig i området sist natt kan naboene Janne og Kai Sand bekrefte. Det kom noen virkelig kraftige vindkuler kan Janne fortelle, og også der i huset har de undret seg over fenomenet. De har også fått telefoner om dette, så mange har lurt i Lardal i dag. Kai Sand tok på seg varmedress og støvler og hentet en. Vi kunne konstatere at de ikke er særlig kompakte, og de ligger helt oppe på snøen. Størrelsen varierer fra golfball til fotball.

Uansett hva som egentlig er årsaken til dette har det engasjert folk i dalen i dag, og det kunne vært moro å finne mer ut om dette fenomenet. Hvor sjelden oppstår slikt, og stemmer teorien til familien Hansejordet/Kongelf? Kanskje vet noen av dere mer om dette? Det så ikke ut til at det samme hadde skjedd på østsida, og sør for Steinsholt så jeg ingen tegn. Hva med nordover fra Svarstad?

Bildeserie med 10 bilder — bla ved å trykke på pilene
Vist 684 ganger. Følges av 8 personer.

Kommentarer

Det her var merkelig greier. Jeg har aldri hørt om eller sett makan. Men den teorien om at vinden rett og slett har lagd snøballer kan jo være riktig. Det er jo tydelige spor der de store har trilla.Ja dette var rart. Fint å ha tatt bilde av det

Ja, det var et virkelig underlig fenomen ingen av de jeg pratet med hadde sett, eller hørt om før. Jeg tror ikke det kan finnes noen annen forklaring egentlig, siden noen også har trillet i motbakke.

“Lardals svar på de berømmerlige kornsirklene?”

Nei, det er vel ikke sammenlignbart, men et artig fenomen var det allikevel! Morsom lesing og flotte bilder.
Kanskje en idè kan være å kontakte Meterologisk Institutt og høre hva de mener om dette?
Det kan jo være at dette har skjedd andre steder i landet.
Artig!!

Hadde gjerne litt for stor fart på trøsykkelen min da jeg for igjennom dalen der? ;-)

Det var rart…må vere snøballkrig…:)

Likner på sailing stones.

Det viser seg å være Snow Rollers, så langt jeg kan forstå. Her stemmer værforholdene med det som blir beskrevet på Wikipedia, og ikke overraskende beskrives forholdene som skal til for at dette skal skje, som så uvanlige at det må regnes som et veldig sjeldent fenomen.

Utrolig artig å se dette fenomenet og flott at det ble “tatt vare på” og delt med oss, her på sonen.
Det hadde nok vært en selsom opplevelse og vært der da det skjedde!
Så lærte jeg noe nytt idag også – morro! :o)
Bra, Sjur!!

Flott artikkel Sjur! :)
Må jo si jeg gned meg litt ekstra i øynene da jeg sto opp og så jordene fulle av snøballer. Det rusket hardt i veggene den natten, så vinden har nok fått et ekstra godt grep på snøen og lekt vilt med den ja. Flott at du fant fenomenet på wiki. :)

Takk Janne.

Dette var et meget interessant fenomen!! Godt du fikk det oppklart, Sjur! Forøvrig flotte bilder! :))

Takk Kenneth.

Vinden gir svar. Vi har sett det skje på islagt vann med toppsnø med en viss konsistens – uten skare selvsagt.Sterk vind fra en spesiell retning og som får stor fart, kan få til snøballrulling på åpne flater. Store kan de jo ikke bli. Da må nok lardølene sjøl ut og rulle videre på dem!

Samme fenomenet her i Telemark. Hele Seljordsvannet var fullt av små “snøruller”.

Takker for tilbakemeldinger! Det er kanskje ikke så sjeldent som jeg trodde, men akkurat i dette området har det altså ikke skjedd på veldig lenge. Moro å lære mer om hvordan naturen stadig byr på overraskelser og variasjon ;-)

Artig å høre at dette hadde sjedd på mange andre steder enn Indre Østfold samme kvelden / natta :-)

Et annet “fenomen” vi har sett – ved å ta turen til Saga i Kjose; altså så langt en kan kjøre inntil en bom stopper dem som ikke har bomnøkkel. En går da videre rett fram og oppover etter bompassering (uten betaling) og følger veien til første veidele og tar den første vei som går i retning høyre og følger den kanksje et par km, inntil en har en skrånig opp til en høyde til venstre for veien. Det går et fotefar opp dit. En går litt gjennom blandingsskog rett oppover, ikke langt og ikke bratt, og ser så et bart berg med litt slak skreing opp mot en bra turplass for niste- og kaffeinntak og med litt utsyn.
Der berget skråner opp mot den flate toppen, er det noen små runde litt dype groper som virker merkelige til å være laget på annet vis enn med menneskehånd og redskap. De har litt variende dybde og litt ulik diameter; tipper mellom 5-6 cm og 10-12, men målte dem ikke.
Vi lurte på om det kunne være skålgroper, for berget er ganske ensarta. Da kunne det være fra bronsealder kanskje? Sønnen vår har tatt bilder av dem og ment vi kunne få folk med kunnskaper nok – om å tolke dem og forhåpentlig kunne si hva det er – og om vi har tippet riktig – eller grundig feil…
.
Vi kan jo stille spørsmålet: Er det noen som har peiling ? for det er nødt til å være mange som har sett dem.

De fleste skålgroper er hugget i bronsealderen – med meisel av hard stein. De hadde sannsynligvis en funksjon i forbindelse med en rituell fruktbarhetskultus og ofring. Noen hevder at det rituelt ble malt mel i dem, fordi de fleste er funnet i områder med åkerlandskap.
I svensk folketro kalles de alvekverner, og folk som led av sykdommer som ble forbundet med alvene; som elveblest, kunne legge litt hår, en del av en negl eller klesbit som offergave i gropene og be om å bli friske.
Noen steder laget de dokker av det samme – og tre torsdagskvelder på rad ble disse ofret samtidig som gropene ble smurt inn med blod, olje eller talg.
Det er funnet felt som består av utallige skålgroper arrangert i mønster eller tilsynelatende tilfeldig. Selv om flertallet er hogd inn i fjellet under bronsealderen, er de eldste fra steinalderen og de yngste fra jernalderen.
Skålgroper er ikke unikt for de nordiske landene.
Andre tolkninger enn fruktbarhetssymbol, er solsymbol eller stedmarkeringer.

Annonse

Nye bilder