Velkommen til LARDAL

Historiske drypp fra Lardalskogene - 4

Sommeren 1935 gikk det en meddelelse gjennem avisene om at der hadde vært bjørn på besøk i Lardal i Vestfold. På en seter i Svarstad på Lågens vestside.
Under arbeidet med vestfoldsk bygdehistorie er jeg gjentagne ganger kommet bjørnehistorier på sporet. En gammel lardøling, som jeg kjenner, sa “at Lardal engang var det verste bjønnebol i landet.”

Det er Bernhard Balsmo som skrev dette i 1935, i boka “Alvor og rariteter: fra Nord-Vestfold i gamle dager”. Den kan leses gratis på nett hos Nasjonalbiblioteket.
Jeg antar det er akseptabelt å gjengi noen sitater uten å krenke noen rettighetshavere:

På gården Smukkestad i Styrvold hadde man engang en tjenestegutt som slo ihjel en bjørn med en staur. Det gikk et piggtrådgjerde i nærheten av gården, og en dag hørte gutten at det blev et fryktelig spetakkel i piggtråden. Han sprang bortover og fikk se en bjørn, som hadde viklet seg inn i tråden og slos med denne så hårdottene føik. Men, jo lengere “slagsmålet” varte, jo mere viklet bamsen seg inn i pigger og tråd. Gutten fikk tak i en staur og drev til bjørnen over ryggen, så rygghvirvlen brast, og derefter gav han den nogen slag i hodet til bestet falt sammen.

Det er mulig det er en variant av historien ØP nevnte nylig, men da skulle det ha vært en høygaffel som ble brukt mot en bjønnunge. Hvis det er to ulike hendelser har det altså blitt drept bjørn med både staur og høygaffel på samme gård.

En 77-årig storviltjeger Bernhard Balsmo pratet med fortalte at han ikke hadde sett bjørn selv, men han hadde sett mye spor etter bamsen:

Da jeg var ganske liten – det var vel i sisten av (atten)sekstiårene – var det en mann på Skorem, som skjøt en bjørn. Da jeg fikk høre det, sprang jeg hjemmefra for å se på den. Men da jeg kom frem, var den allerede flådd, så det var ikke noe moro mere.

En gang var jeg på elgjakt uti Styrvoll, da vi fikk spurlag på en bjønn, som var like i nærheten. Den hadde tatt sau og hadde gravd ned skinnet efter å ha fortært den.

En gang var jeg på harejakt i nærheten av en av Hvålsetrene. Det var enda i oktober. Da var jeg like innpå den, efter sporene å dømme. Men disse setrene ligger på Lågens vestside. På østsiden har det ikke vært bjørn, det jeg kan huske."

Kilder:
- Alvor og rariteter: fra Nord-Vestfold i gamle dager – Bernhard Balsmo, 1935.
- Østlands-Posten

Vist 203 ganger. Følges av 1 person.

Kommentarer

Annonse

Nye bilder