Velkommen til LARDAL

Stolpebytte

Alle foto: Sjur G. Hasselgård

Skagerak Energi bytter ut og retter opp en del stolper sør i Lardal i disse dager. I dag startet arbeidsdagen for entrepenøren på Røsholtmoen i 18 minusgrader, så maskinparken var litt støl og trengte varmkjøring før telen kunne angripes. Først ble ca. 20 cm frost brutt opp med en pigg, før selve hullet ble gravd like ved siden av den gamle stolpen det er råte i.

Forrige sommer hadde en boreprøve avslørt at stolpen var svekket, men Skagerak bruker også hunder for å avsløre sopp og råte i noen tilfeller. På ca. 2 meters dyp er jorda så mye varmere at det dampet av hullet en stund denne kalde morgenen. Den nye stolpen skal stå omtrent en meter dypere enn den gamle, og for å få den til å stå rett brukes først øyemål til grovjustering. Så fylles det noe stein som skal stampes. “Pionér´n” var ikke startvillig i dag, men etter mange drag i snora ble det omsider liv i hoppetossa.

Finjustering foregår også uten moderne hjelpemidler. Et fritthengende lodd viser alltid rett, ingenting kan svikte, og så er det bare å sikte fra flere kanter, fylle på med stein og stampe mer til den står støtt. Etter endt arbeid ble det ryddet pent, og overskuddsmasse fikk jeg plassert der jeg ville ha det. Så er det bare å vente til montørene kommer og flytter ledningene over til toppen av den nye stolpen og bardunerer, før den gamle kan dras opp og den nye får litt ekstra støtte på den siden. Så henger ledningsnettet trygt i noen tiår til.

Bildeserie med 19 bilder — bla ved å trykke på pilene
Vist 106 ganger. Følges av 1 person.
Annonse

Nye bilder