Velkommen til LARDAL

Inntrykk fra skogen

Nå regner det endelig skikkelig her i Lardal! Det vil riktignok bli mye overvann med frost i bakken enda, men så blir det i det minste fortgang på snøsmeltinga.

Alle foto: Sjur G. Hasselgård

Før regnet kom rakk jeg å ta en tur langs en av skogsveiene i tåka. Her er det sjelden trafikk, men den brøytes nå og da. Selv om vi er i midten av april var det helt stille i skogen i dag. Ikke fuglekvitter å høre noe sted, ingen musvåkskrik og ingen ravneknorr. Ikke engang bekkesilder eller vindsus. Bare stillhet og lyden av bikkjas ivrige tråkk.
Men har man øynene med seg ser man likevel mange tegn etter naturens innbyggere. Under ei gran tett ved veien ligger både kongler og greintupper strødd på restene av snøen som falt for to dager siden. Et ekorn har holdt måltid, og et spor forteller at en langøret gnager har stoppet opp og tråkket litt rundt på stedet. Så skjærer bikkja ut av veien og følger et annet spor noen meter. Det pleier å tyde på at den har fått teften av rev, og da jeg ser nærmere etter viser det seg å stemme. Bikkja bakser seg fram i råtten snø der selv den lettere reven har tråkket gjennom både her og der. Den har svinset hit og dit slik rever har for vane, men sporet viser at Mikkel stort sett har fulgt veien, der det er lettere å gå.
Litt lenger inn i skogen har en hare hatt barkekalas, og det synes godt på lorten at den har hatt mye fiber i kosten. Det minner meg på noe jeg har lest en gang. Hvis man finner harelort og planter i ei potte, vil det etterhvert spire – og så kan man se hva slags frøplanter den har forsynt seg av. Det skal jeg forsøke å huske på å teste bare det blir litt mer vårlig.

Rundt neste sving får jeg se spor etter noe langt større! Det er harens erkefiende som har krysset veien. Den store katten med øredusker må ha passert en gang i går, for den varme sola vi vi hadde gleden av lørdag ettermiddag har gjort at poteavtrykkene har vokst seg unaturlig store. Det er et fenomen jeg stadig ser hjemme etter bikkja. Noen ganger ser det ut som om vi har hatt besøk av en Grand Danois på gårdplassen. Jeg følger sporet noen meter innover for å se om jeg kan være så heldig å finne en urinmarkering, noen hår eller annet. Gaupa har smøget seg fram mellom noen tette grantrær der sola ikke har fått tak, og der i skyggepartiene har sporene vanlig størrelse. Men noe annet enn fotefar finner jeg ikke før jeg må gi opp i løssnøen. riktignok har jeg store føtter, men skulle jeg fulgt sporet lenger måtte jeg hatt ski eller truger.

Vi fortsetter langs veien og femti meter lenger ned i bakken finner jeg et gaupespor til. Det krysser også veien mot vest, og siden jeg ikke finner noen spor som krysser østover i nærheten kan det tyde på at det har vært to individer der. Før vi snur stopper jeg opp noen minutter, lytter til stillheten og tenker over hvor heldig jeg er som har alt dette omtrent rett utafor stuedøra. Da hører jeg for første gang i dag litt fugleliv.
En meiseflokk kommer gjennom skogen. Det er både kjøttmeis og blåmeis som har tatt følge. De flyr et stykke, slår seg ned i et tre her og der og saumfarer greinene etter noe spiselig. De sjekker i sprekker og mellom barkflak etter frø de hamstret i fjor. Blant et tjuetalls meiser får jeg øye på en bitteliten krabat, og sannelig er det ikke ei furulus som har slått seg sammen med dem! Fuglekonge eller furulus er norges minste fugl og holder seg gjerne oppe i trærne, så den er ikke å se så ofte den lille skogens konge som bare veier rundt 5 gram. Den har så høy forbrenning at det i strenge vintre er få som overlever. De har ikke tid til annet enn å spise for å holde varmen når det er skikkelig kalt.
Både bikkja og jeg er tilfredse og vender tilbake til bilen. Da vi nærmer oss veien og hører trafikken tvinges jeg ut av transen, men det var deilig så lenge det varte!

Vist 95 ganger. Ingen følger denne samtalen.

Kommentarer

Takk!

Takk for at du likte det.

Jeg tok en tur i går også, og det hadde skjedd store endringer i løpet av et døgn! Det hadde tint voldsomt, og det var fart i bekken. Alt av spor var nesten borte, og svarttrosten satt i tretoppene og spilte sin melankolske låt i skumringen. Hadde håpet å høre kveldspillet til orrfuglen, men det fikk jeg ikke med meg. Et lite bål blir aldri feil (så lenge det ikke er brannfare), men i går tok det litt tid og en del blåsing å få det i gang etter endel regn.

Foto: Sjur G. Hasselgård

Tillegg: Glemte helt å fortelle at gaupa hadde fått seg hare i kosten tidligere, utfra dette som hadde tint fram siden sist.

Annonse

Nye bilder