Velkommen til LARDAL

Nye bilder

Sonen stenges

Origo pensjoneres og derfor avsluttes også denne sonen. Alt innhold vil fremdeles være tilgjengelig , men det vil ikke komme noe nytt, eller være mulig å kommentere lenger.

Det har vært hyggelig å formidle smått og noe litt større fra Lardal her. Det har vært alt fra hverdagsdetaljer til rovviltdebatt, historie, litt politikk og mange bilder – og jeg har satt pris på tilbakemeldinger. Jeg skal forsøke å sikre at historien om Nils Huset f.eks. blir lagret, og vurderer å skrive ut noe av innholdet så det finnes på papir.

Vårtegn

Våren har kommet. Lerka er her, meisene sjekker fuglekassene, kråker og ravn flyr med kvist i nebbet over tunet og i dag så jeg de første blomstene i hellinga nedenfor barnehagen på Steinsholt. Selv om vi har hatt en snøfattig og ganske mild vinter er det en fryd å se det vokser og gror igjen, men biene hadde ikke våknet etter nattefrosten da jeg var der i formiddag. Hvitveisen og hestehoven kjenner alle (du kan lese litt mer i innlegget Vårblomster), men jeg er litt usikker på den siste. Tror det er Vårpengeurt.

Godt nytt år

Det nærmer seg et nytt år. Kalenderen og sola sier så, og julefeiringen er på hell. Om noen dager har vi vendt oss til å tenke og skrive 2016.

Et riktig godt nytt år til alle!

God jul!

Ønsker gode dager i julehøytiden for alle.

Hvor er "Skrukkehølet"?

En artikkel i ØP – 21juli 2006 forteller at Skrukkehølet er kåret til ett av de 8 morsomste navnene i Norge. Men ingen ser ut til å vite hvor det er. Bare at det skal være på Steinsholt et sted, kanskje et stykke opp i skogen. Kan noen bidra til å oppklare hvor?

Pass på!

Det er observert en mann med ryggsekk, som ikke hadde noe ærend i gården, et sted i Svarstad i går. Dagen etter oppdaget de at noen hadde skrevet FRA>ER med rød tusj på veggen bak døra. En mann med sekk er observert minst et sted til, men uten å skrive noe.

Kanskje dreier det seg om merking av hus før eventuelle innbrudd. Best å passe litt ekstra på framover. :-(

Lardal - en åpen sone

Husk at alle kan poste egne innlegg, dele bilder eller reklamere for åpne arrangementer i bygda. Dette er en åpen sone for alle med tilknytning eller interesse for Lardal.

Kunstgresset "gror" i Svarstad

Alle foto: Sjur G. Hasselgård

Svarstad IL hadde håpet at den nye kunstgressbanen kunne åpnes i morgen, men været har bremset litt på framdrifta. Matta, eller rettere sagt mattene, er på plass men det gjenstår å fordele sandlaget ferdig før banen skal strøs med gummigranulat. Sand og granulat må fordeles godt og arbeides ned i matta for å gi et jevnt og støtdempende dekke for spillerne før den kan tas i bruk.

Stålorm

På tur i grenselandet mot Siljan møtte jeg en stålorm i dag. Det var frost her i natt, men midt på dagen søkte denne ut på den solfylte, oppvarmede grusveien. Vakre dyr! Og helt ufarlige for andre enn byttedyrene deres. Dette var en ganske stor hunn, og det så ut som om hun hadde sluppet halen tidligere siden hun var usedvanlig butt i den enden.

Lågen viser krefter

Hvis prognosene slår til skal det holde å tjore fast benkene ved Lindsverklegga, men målingene ved Holmfoss i Larvik er bare svakt dalende i ettermiddag. Magasinene er vel fulle, så det er nedbørsmengdene oppstrøms som avgjør hva vi får av vann her i Lardal de neste døgn.

Skjebnevalget 2015

Jeg spår en veldig høy valgdetakelse her i Lardal i år. Det blir et skjebnevalg. Siden det sittende kommunestyret har avvist å holde folkeavstemning om en sammenslåing med Larvik vil dette valget faktisk avgjøre om Lardal eksisterer som egen kommune ved neste valg.

Det kan ikke være tvil om at det vil bli store endringer i kommunestyret uansett om tilhenger- eller motstanderpartiene får flertall. Lardal Tverrpolitiske Liste har kommet til og vil nok trekke velgere fra mange andre partier, og Venstre kan regne med en god framgang. Kommer Miljøpartiet de Grønne inn med ett mandat, og hvordan blir maktforholdet mellom sammenslåingspartiene?

Sentrum endres

Foto: Sjur G. Hasselgård

Prix-butikken ble lagt ned i våres, og en epoke var over. Nå blir det enda synligere når tilbygget der butikken holdt hus rives. Det har oppstått nye siktlinjer og et luftigere preg i området, men det skal finnes planer for å bygge leiligheter her etterhvert, så det er nok forbigående. Bygget skal gjenoppstå et sted i Buskerud, så lokalbutikkens skjelett vil leve videre.

Langveisfarende veteraner

Lenge før det var noe som het turisme var det langs ferdelsårene man gjerne møtte fremmede, fikk nyheter fra andre distrikter og knyttet nye kontakter. Slik er det på mange vis i dag også, men det er gjerne på de mindre veiene man kjører sakte nok og tar seg tid til å stoppe her og der så det er mulig å komme i kontakt med noen.

Foto: Sjur G. Hasselgård

Vedlikehold på Steinsholt

Foto: Sjur G. Hasselgård

Mesta foretar vedlikehold på busskur for tida, og i dag sto holdeplassene på Steinsholt for tur. Hans-Jørgen Søgård og en kollega reiser rundt med koster og spann, og malte i fin stil hvert sitt skur i formiddag. La oss håpe de rapporterer om de to råtne stokkene nede på nordveggen også. Takbelegget er kanskje helt, men det vokser stadig mer mose som med hell kunne vært fjernet for et bedre helhetsinntrykk.

Gråtasslauget returnerer

Gråtassfolket fra Lardal kom i akkurat passe fart oppover dalen i går etter den årlige turen til Danmark. De jeg knipset var så blide at jeg tipper de har hatt en flott tur, og gledet seg til å komme hjem samtidig. Har ikke tillatelse fra hver enkelt til å publisere, men regner med at de er klar over faren for å bli fotografert når de farter rundt på så spennende farkoster og flagger attpå.

Drenering og planering

Slik så det ut i dag rett nord for Tangane ved Steinsholt. Se mer i innlegget Landskapsforming.

Aprilprat

Ved postkassa

Har du sett

Revestreker og andre boller

Styrvoll Ungdomslag er klare for en ny runde med revy på Breidablikk, og selv om det heter ungdomslag er det de voksne medlemmene som trår til denne gangen, med premiere og fest på lørdag. Østlands-Posten skriver at det kan være noen få billetter igjen til premieren, men det blir forestillinger også tirsdag, lørdag og søndag neste uke.

Vi kan vente oss entusiasme og kreative vinklinger på ting som rører seg i Lardal. Revygjengen røper at kommunesammenslåing og en variant av TV-serier der folk droppes i villmarka er temaer de vil sette på spissen når de entrer scenen nok en gang.

Landskapsforming

Alle foto: Sjur G. Hasselgård

Av alle dyr på kloden er det bare beveren som nærmer seg mennesket i evnen til å endre et landskap helt. Vi har begge demmet opp, men menneskene har i tillegg drenert og planert for å få dyrkingsjord siden tidenes morgen. Med dagens maskiner kan vi gå drastisk til verks uten å sette mange hender i arbeid.

Blåveis

Alle foto: Sjur G. Hasselgård

Blåveisen har sikkert dukket opp i Lardal også, men disse fant jeg noen få kilometer sørover i Larvik i dag. Det er en art som vil ha kalkrik jord, snødekke om vinteren og den er avhengig av maur for å spre frøene.

Vårblomster

Alle foto: Sjur G. Hasselgård

For en god uke siden var dalen preget av tett snøvær og vanskelige kjøreforhold, men våren tok raskt overhånd igjen og smeltevannet kommer godt med nå som naturen virkelig våkner. Hestehoven er den tidligste av plantene som blomstrer, og den hadde nok mange sett også før snøværet selv om de store mengdene kommer nå.

Linerla har kommet

Fuglerapport fra Røsholt i påska:

- Ringduene har kommet og ho-hoer i skogholtene når de ikke flyr i buer rundt territoriet sitt.

Vårsnø

Vårsnøen kom i år. Så er da noe ved det normale ;-) Det er lett å glemme at slike utfordringer kan komme etter en snill vinter og vårlig vær de siste ukene. Det skaper riktignok litt problemer for folk og trekkfugler et par døgn, men vi vet jo at snøen snart finner veien til jorda, bekker, elver og sluk. De som står på ski får utvidet sesongen i høyden (men husk at isen på vanna ikke er god lenger), og planter som var litt for tidlig ute får en midlertidig dyne mot nattefrosten. Hytteeiere som har måkt tak tidligere, eller som ligger solrikt til trenger heller ikke bekymre seg for dette slik værmeldingen ser ut.

Noen fikk ekstra problemer selvsagt:

Lardal

Følges av 50 medlemmer.
Lardal Kommune ligger i Lågendalen mellom Larvik og Kongsberg. Bygda har ca. 2400 innbyggere og er den Vestfoldkommunen som er tynnest befolka. Svarstad er senter for handel og administrasjon. Like ved ligger Skisenteret og sommerstid har Høyt og Lavt action å by på. Lågen er ei god lakseelv og i Kjærra Fossepark kan du i ro og mak oppleve både historie og konserter, i tillegg til fossen.

Her ønskes bilder, historie og fortellinger velkommen. Du kan også reklamere for åpne arrangementer i bygda, eller starte en diskusjon. La oss sammen gjøre dette til en aktiv og lærerik sone der god folkeskikk følges.

VELKOMMEN TIL LARDAL!

Bilder og tekst herfra skal ikke brukes utafor Origo uten avtale. Mer om sonen

Origo Lardal er en sone på Origo. Les mer
Annonse